واقعیت افزوده ، واقعیت مجازی
تفاوت واقعیت مجازی، واقعیت افزوده و واقعیت ترکیبی
می 20, 2017

تعریف ” واقعیت مجازی” یا “Virtual Reality ، طبیعتا از تعریف اجزای تشکیل دهنده این عبارت به دست می آید. Virtual در اصل به معنای نزدیک، و Reality به معنای واقعیت است؛ هرآنچه که ما به عنوان انسان تجربه می کنیم. بنابر این عبارت Virtual Reality در اصل به معنای “واقعیت نزدیک” خواهد بود، که تقریبا به هرچیزی می تواند اطلاق شود؛ اما به طور معمول “واقعیت مجازی” برای اشاره به دسته خاصی از شبیه سازی واقعیت به کار می رود. در ادامه بررسی می نماییم که منظور از اصطلاح واقعیت مجازی چیست .

ما انسانها جهان را از طریق سیستم حواس و ادراک خود می شناسیم. همه ما در مدرسه آموخته ایم که حواس انسان شامل پنج مورد هستند: چشایی، بویایی، بینایی، شنوایی، و لامسه. با این حال این ۵ گروه، تنها واضح ترین اعضای ادراکی ما هستند. حقیقت این است که انسان ها حواس بسیار بیشتری از این ۵ مورد برای درک جهان در اختیار دارند، به عنوان مثال حس تعادل از این دسته است. این ورودی های حسی گسترده، در کنار فرآیندهای ویژه پردازش آنها در مغز، تضمینگر دسترسی ذهن ما به جریان غنی و گسترده ای از اطلاعات محیط اطراف است.

هرآنچه ما در مورد واقعیت اطراف خود می دانیم، از طریق حواس ما به دست آمده است. به بیان دیگر، تمام تجربه ما از واقعیت، به سادگی ترکیبی از اطلاعات جمع آوری شده توسط حسگرهای ما، در کنار مکانیزم های پردازشی و معنا دهنده مغز ما به آن اطلاعات است. این موضوع ثابت می کند که اگر اطلاعات ساختگی در اختیار حواس انسان قرار داده شود، درک او از واقعیت متناسب با اطلاعات دریافتی تغییر خواهد نمود. در واقع در این حالت شما با نسخه ای واقعیت مواجه خواهید بود که عملا وجود ندارد، ولی از نقطه نظر شما به عنوان واقعیت درک می شود. این همان موضوعی است که به عنوان “واقعیت مجازی” از آن یاد می شود.

بنابر این به طور خلاصه،ایجاد واقعیت مجازی مستلزم قرار دادن حواس ما در معرض یک محیط مجازی کامپیوتری است، به نحوی که می توان  در آن به گشت و گذار پرداخت.

 تعریف واقعیت مجازی :

به این ترتیب پاسخ به سوال ” واقعیت مجازی چیست ؟” با استفاده از عبارات تخصصی کاملا سرراست خواهد بود. واقعیت مجازی لفظی است که برای توصیف یک محیط سه بعدی ساخته شده توسط کامپیوتر به کار می رود، به نحوی که کاربر میتواند دراین محیط گشت زده و با آن تعامل نماید. درواقع فرد به بخشی از این محیط مجازی تبدیل شده و در آن فرومی رود، و در خلال مدتی که در آنجا حضور دارد قادر است اشیا را دستکاری نموده و زنجیره ای از حرکات را اجرا نماید.

راه های ایجاد محیط واقعیت مجازی چیست ؟

امروزه واقعیت مجازی عموما توسط تکنولوژی های کامپیوتری اجرا می شود. گستره ای از سیستم ها برای نیل به این مقصود وجود دارند، مانند هدست ها، تردمیل های تمام جهته، و دستکش های مخصوص. این وسایل مجموع حواس ما را شبیه سازی نموده و توهمی از واقعیت ایجاد می کنند.

این فرآیند پیچیده تر از آن چیزی ست که به نظر می آید، چون حواس و مغز ما تکامل یافته اند تا برای ما تجربیات واسطه ایِ کاملا با ظرافت وهماهنگ فراهم کنند. اگر هر مورد کوچکی در این بین درست نباشد ما غالبا می توانیم متوجه آن شویم. این همان جایی است که عباراتی مثل “غوطه ورسازی” و “واقعیت” وارد بحث می شوند. این دست موضوعات، که عامل تفکیک تجربه ای قانع کننده و لذت بخش از واقعیت مجازی ازتجربه ای نامطلوب و آزاردهنده هستند، بخشی تکنیکی و بخشی مفهومی محسوب می شوند.

تکنولوژی واقعیت مجازی نیازمند بهره برداری از روانشناسی ما است. به عنوان مثال، میدان دید انسان شباهتی به یک فریم از فیلم ندارد. ما زاویه دید تقریبا ۱۸۰  درجه ای داریم و علیرغم اینکه همواره آگاهانه از نمای جانبی زاویه دید خود مطلع نیستیم، اما در صورتی که این نما حذف شود متوجه خواهیم شد. به طور مشابه زمانی که اطلاعات ورودی ازچشمان ما و سیستم دهلیزی (تعادلی) گوشهایمان دچار تضاد و اختلاف باشند، حال به هم خوردگی های در حرکت motion sickness بروز پیدا میکند؛ همان مشکلی که برای بعضی از افراد در حین قایق سواری یا مطالعه در خودروی در حال حرکت پیش می آید.

اگراجرای واقعیت مجازی بتواند به درستی ترکیبی از سخت افزار، نرم افزار و هماهنگی حسگرها را در اختیار بگیرد، حالتی به نام ” احساس حضور sense of presence ” به دست می آید. همان حالتی که کاربر واقعا احساس می کند درآن مکان مجازی حاضر است.

لزوم توسعه فناوری واقعیت مجازی چیست ؟

ممکن است به نظر برسد دستیابی به واقعیت مجازی نیازمند تلاش و کوشش بسیار است؛ کما اینکه همینگونه است! پس چه چیزی توسعه این حوزه را توجیه منطقی و ارزشمند می کند؟ ارزش بالقوه واقعیت مجازی در صنعت سرگرمی کاملا واضح است. فیلم ها و بازی های ویدیویی سه بعدی و ۳۶۰ درجه  Immersive مثال های مناسبی هستند. صنعت سرگرمی ارزشی
چندین میلیارد دلاری ایجاد می کند و مشتری های آن همواره مشتاق نوآوری هستند. با این حال واقعیت مجازی کاربردهای متعدد و جدی تر دیگری نیز دارد.
گستره بزرگی از کاربردهای واقعیت مجازی وجود دارد که بخشی از آنها عبارت اند از:
-معماری
-ورزش
-پزشکی
-هنر
-سرگرمی

واقعیت مجازی می تواند به اکتشافات هیجان انگیز جدیدی در این حوزه ها منجر شود که بر زندگی روزمره ما کاملا تاثیرگذار خواهد بود.

هر زمان که انجام کاری در دنیای واقعی بیش از حد خطرناک، گران یا غیرعملی باشد، واقعیت مجازی جوابگوی مساله خواهد بود. از خلبانان جنگی تازه کار تا کارآموزان جراحی، واقعیت مجازی به ما اجازه می دهد تا مجازی خطرکنیم و واقعی تجربه بیندوزیم. همچنان که هزینه های واقعیت مجازی کاهش یافته و استفاده از آن به جریان اصلی بازار mainstream تبدیل می شود، می توان انتظار داشت کاربردهای مهمتر و جدی تری مانند آموزش یا کاربردهای تولیدی نیز به صحنه وارد شوند. واقعیت مجازی و پسرعمویش واقعیت افزوده، می توانند به طور اساسی روشی که ما با تکنولوژی های دیجیتال تعامل برقرار می نماییم را تغییر داده و روند تدریجی انسانواره سازی تکنولوژی را ادامه دهند.

ویژگی های سیستم های مبتنی بر واقعیت مجازی 

واقعیت مجازی , VR

انواع مختلفی از سیستم های واقعیت مجازی وجود دارد، اما همه آنها واجد ویژگی های بنیادی مشترکی هستند. مانند قابلیت اجازه دادن به کاربر برای تماشای تصاویر سه بعدی که در ابعاد مشابه با زندگی واقعی نمایش داده می شوند.

هم چنین با حرکت فرد در محیط پیرامونی – که با تغییر میدان دید وی مرتبط است- این تصاویر نیز تغییر می کنند. هدف، ایجاد یک پیوستگی یکپارچه بین حرکات سر و چشمان فرد و ارائه پاسخ مناسب به اوست؛ به عنوان مثال تغییر برداشت و ادراک کاربر از محیط. این موضوع ضامن تحقق هر دو جنبه واقعی و لذت بخش بودن تجربه محیط مجازی ست.

یک محیط مجازی باید همچنان که فرد به کاوش و سیاحت در فضای پیرامونی خود می پردازد، پاسخ های متناسب -و در لحظه- فراهم آورد. مشکل زمانی رخ می نماید که وقفه و تاخیری بین حرکات کاربر و پاسخ سیستم وجود دارد که باعث منقطع ساختن تجربه او می شود. فرد آگاه می شود که در محیطی مصنوعی قرار گرفته و به تبع این آگاهی رفتار خود را تنظیم می کند.نتیجه، تعاملی خودآگاهانه ، غیرطبیعی و مکانیکی با محیط است.

هدف، زمینه سازی برای ایجاد تعاملی طبیعی و جریان-آزاد است که تجربه ای به یاد ماندنی را رقم خواهد زد.  

 بیشتر بخوانید: تفاوت واقعیت مجازی، واقعیت افزوده و واقعیت ترکیبی

خلاصه 

واقعیت مجازی محیطی مجازی است که مواجهه با آن به نحوی حواس ما را درگیر می کند که تصور می کنیم واقعا در مکان وشرایط نشان داده شده حضور داریم.

واقعیت مجازی بستری از انواع تکنولوژی ها را برای رسیدن به این مقصود به خدمت می گیرد و به لحاظ تکنیکی پیشرفت برجسته و پیچیده ای است که باید در ادراک و شناخت ما از پیرامون خود به حساب آید. هم چنین در هردو جنبه سرگرم کنندگی و کاربردهای جدی مورد استفاده قرار می گیرد؛ و تکنولوژی آن روز به روز ارزانتر و متداول تر می شود. با توجه به قابلیت های واقعیت مجازی، می توانیم انتظار داشته باشیم در آینده استفاده های متنوع و نوآورانه تری از آن به عمل آید و احتمالا تبدیل به یک راه اساسی برای معاشرت و کار انسانها شود.

 

منبع: واقعیت مجازی چیست

10 دیدگاه ها

  1. muzicir گفت:

    خسته نباشید مرسی به خاطر این مطالب زیبا

  2. دانلود فیلم گفت:

    سلام.خواستم بابت وبسایت خوبتون ازتون تشکر کنم و امیدوارم باعث ایجاد انگیزه براتون بشه

  3. seoarzan گفت:

    سلام.خواستم بابت وبسایت خوبتون ازتون تشکر کنم و امیدوارم باعث ایجاد انگیزه براتون بشه

  4. بسیار عالی حرف نداره واقعا لذت میبرم

  5. poneh گفت:

    بسیار عالی

  6. آپادانا تجهیز آراز گفت:

    سلام.خواستم بابت وبسایت خوبتون ازتون تشکر کنم و امیدوارم باعث ایجاد انگیزه
    براتون بشه

  7. soorena گفت:

    سلام.وبسایتتون خیلی خوب و مفیده.به کارتون ادامه
    بدین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *